Recept med Jordgubbar

Råd om hur man förvarar sina nyplockade bär och om hur man gör för att frysa in dem finns längst ner på denna sida.

Saft och Sylt

Desserter

Bakverk

Diverse

Andra ställen där man kan hitta recept för sina nyskördade jordgubbar är t.ex. Ica, Arla eller Allt om mat.

Snabb sylt gör man i mixern

Enklaste "sylten" får du genom att mixa bär och blanda dem med socker. Gott till bland annat pannkakor, våfflor, glass, ostkaka, gröt och fil.

Budapestbakelse med jordgubbar

Tänk på att man ofta kan använda jordgubbar istället för andra bär i olika bakverk. Här har vi bakat en Budapestlängd med jordgubbar.

Brownie med jordgubbar och grädde

Jordgubbar kan också användas som dekoration till olika bakverk. Här har vi toppat en Brownie med jordgubbar och grädde.

Färska jordgubbar

Nyplockade jordgubbar förvaras i kylskåp osköljda och orensade. De blir bäst om de sköljs och rensas strax innan serveringen. Skölj jordgubbarna försiktigt, INTE under rinnande vatten. Rensa alltid bären EFTER sköljningen, annars rinner den aromrika saften ut i sköljvattnet. Tänk på att smaken kommer fram bäst om bären är rumstempererade vid serveringen.

Att frysa in jordgubbar

Råvaran måste vara förstklassig om resultatet ska bli bra. Fryspåse eller plastburkar med tättslutande lock är de bästa förpackningarna. Allra bäst blir jorgubbarna om man fryser dem torrsockrade i skivor. Beräkna ca en halv dl socker per liter bär. Då kan de fryslagras 10-12 månader. Man kan utesluta sockret, men då förkortas hållbarheten.

Ett fat med jordgubbar